Sabtu, 22 Jun 2013

05 di gemas - Google Blog Search

05 di gemas - Google Blog Search


ujang kutik: <b>BAHAU</b>, DAERAH JEMPOL, NEGERI SEMBILAN

Posted: 18 Jun 2013 07:10 AM PDT


Kini saya berada di Bandar Bahau (bandar lama), Daerah Jempol, Negeri Sembilan.'Orang kata', Bahau adalah mini Hatyai. Itu adalah perkhabaran yang saya pernah dengar lebih dua dekad yang lalu. Ketika itu tentunya saya masih muda lagi. Pun demikian, di usia tersebut saya tidak mengetahui cerita sebenar di sebalik perkhabaran tersebut ketika singgah beberapa malam di Bahau.


Semetelahan pula ketika singgah bermalam di bandar kebanggaan Pendita Tan Sri Zaaba, bekas Timbalan Menteri @ mantan Ahli Parlimen Jempol, Datuk Khalid Yunus atau legenda Batu Kikir Jombatan Bosi ini di usia yang tidak lagi muda.

Saya tidak pasti samada jolokan mini Hatyai masih digunapakai lagi hingga ke hari ini ke atas Bandar Bahau.  

Bandar Bahau adalah sebuah bandar terbesar dalam Daerah Jempol, Negeri Sembilan. Daerah  Jempol berkedudukkan di sebelah timur Negeri Sembilan. Sebagai tanda aras mudah, ianya terletak 24 kilometr dari Bandar Kuala Pilah dan lebih kurang 70 kilometer ke timur Seremban.
  Jambatan di Batu Kikir, Daerah Jempol ini merentangi
      Sungai Jempol. Asalnya jambatan ini adalah 'jambatan besi' 
                                  tetapi telah dinaiktaraf kepada jambatan konkrit                                
Walaupun saya berasal dari Daerah Rembau, Negeri Sembilan, saya kurang mengetahui dan tidak biasa dengan daerah-daerah di sebelah timur Negeri Sembilan, iaitu Daerah Kuala Pilah dan Jempol. Ini berlaku kerana laluan ke Rembau atau ke selatan tanah air berpecah dua di Seremban - satu menghala ke Selatan (Negeri Sembilan Selatan - Melaka) dan satu lagi ke Negeri Sembilan Timur (Kuala Pilah dan Jempol)-Segamat (Johor) - Karak dan Temerloh (Pahang).


'Tiada apa' yang hendak 'dimegahkan' tentang Bandar Bahau. Ianya cuma sebuah bandar lama seumpama ' seorang pesara yang melangsungkan hari-hari akhir kehidupannya '. Ada sisi-sisi bandar ini boleh menyebabkan seseorang, terutamanya golongan remaja kota kosmopolitan yang tidak biasa dengannya rasa tertekan dan murung.
 
Kata orang, " Tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat bermain." Setelah beberapa dekad, saya masih dapat melihat lagi hotel-hotel Cina' dengan 'trade mark' tuala mandi cop 'good morning' dan bau setanggi yang merimaskan yang pernah saya bermalam suatu ketika dahulu . Walaupun keadaannya 'hidup segan mati tidak mahu', sekurang-kurangnya tuan punya hotel masih mampu bertahan.
Pada saya kehebatan daerah ini ialah persekitaran kawasan kampungnya yang boleh membuatkan pengunjung dari luar menjadi asyik. Kebanyakkan kawasan rumah penduduk di daerah ini luas-luas dan rumahnya cantik dan bersih. Tidak hairanlah di sini banyak rumah-rumah yang dijadikan ' homestay'. Di sini juga masih ada kawasan sawah padi yang diusahakan.

Namun demikian, di dalam keadaan Bahau yang seadanya, saya sangat-sangat berterima kasih kerana menyediakan liputan yang baik kepada 'sahabat' paling akrab ketika bertugas di luar daerah, ' my dear gadget, the broadband'. Kalau hendak diharapkan wifi yang disediakan oleh pihak hotel, saya boleh jadi tidak ketentuan.  

Kalau ada peluang, saya akan datang lagi dalam mood bercuti ke daerah ini.


  

ujang kutik: <b>BAHAU</b> : MASJID RAHMANIA

Posted: 19 Jun 2013 08:12 AM PDT

Lokasi : Bandar (lama) Bahau, Negeri Sembilan
Tarikh : 19/6/2013 (Rabu)
Petang tadi saya merayau sendirian hampir ke seluruh pelusuk bandar lama Bahau.
Tuduhan saya mengenai Bahau yang kononnya boleh menyebabkan pengunjung ke bandar ini mengidap penyakit murung pada catatan pertama terpaksa saya tarik semula.  Melihat kepada banyak juga premis perniagaan berbentuk moden dan 'up to date' di bandar lama Bahau, saya mengagak bahawa kehidupan ' eight to five' tidaklah begitu membosankan.  

Sungguh pun kebanyakkan peniaga telah menutup kedai masing-masing seawal jam 6.00 petang, keadaan di perut bandar masih sibuk dengan kenderaan dan manusianya.
Akhirnya, saya menjejakkan kaki di masjid masyarakat India Muslim Bahau, iaitu Masjid Rahmania ketika hampir masuk waktu Maghrib. Masjid lama bangunan kayu ini terletak di satu penjuru Bandar (lama) Bahau.
Saya menunaikan solat Maghrib di Masjid Rahmania, Bahau bersama dengan lebih kurang 10 orang jumaah yang lain. 
Tiada jumaah yang melakukan solat sunat qabliah Maghrib di masjid ini. Salah seorang jumaah terus qamat sebaik sahaja azan fardhu Maghrib selesai dikumandangkan. Solat fardhu Maghrib diimamkan oleh seorang Imam berketurunan India yang mempunyai janggut yang agak panjang. Saya juga tidak ada mendengar Imam membaca Bismillah ketika hendak membaca surah Al-Fatihah. Pakaian beliau adalah mirip kepada pakaian jumaah Tabligh.

Sesuatu yang jarang dilakukan di 'Masjid Melayu' ialah disamping memaparkan masuknya waktu solat, masjid ini juga memaparkan waktu qamat. Sebagai contoh; Waktu Solat Subuh = 5.40 pagi, Waktu Qamat = 6.20 pagi.  

Saya meninggalkan masjid ini sekitar jam 8.00 malam. Di laluan keluar berhampiran pagar masjid ada seorang bapa muda bersama sepasang anaknya di usia lebih kurang 4 dan 6 tahun sedang menunggu pelanggan berniaga buah durian. 
Benarlah, perasaan mudah sayu apabila berjauhan dengan keluarga. Ketika mula-mula sampai di situ (ketika hampir masuk waktu Maghrib) saya telah rasa terkesan melihat Si Abang dan Si Adek (perempuan) berhempas pulas membantu ayah mereka, 30-an, membersihkan buah durian dan menyusun buah durian yang kebanyakkannya telah mula terbuka kulitnya. Dari cara berpakaian keluarga Cina peniaga durian itu, saya mengagak kehidupan mereka tidaklah beberapa senang.
                              Sila lihat Si Abang dalam kelam malam menunggu pembeli duriannya
Saya meninggalkan persekitaran di situ untuk balik ke tempat penginapan yang jaraknya 8-10 minit perjalanan secara berjalan kaki. 

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads