05 di jempol - Google Blog Search |
Dapur Tanpa Sempadan...: IKAN <b>JEMPOL</b> MASAK TAUCO.. Posted: 02 Jan 2013 10:00 PM PST Assalammualaikum, salam Khamis, errr, mat terkonpius pagi tadi, sebab ingat hari ni, Rabu...hehe, sekali tengok jam, looo Khamis dah. Anda dah santap? Hari ni mat masak yang cukup2 mudah, ada baki ikan jempol yang mat beli, sebab tu hari dah masak singgang, jadi kali ni nak masak lain pulak. Ikan jempol yang ini bersaiz agak besar juga. Kalau anda nak kerat 2 pun boleh, tapi mat sengaja masak sekor2 takmo kasi kerat. Ini hanya masak tauco yang biasa2 tu. Kalau anda nak lebih kuah, boleh tambah air. Selain ikan jempol, boleh saja nak guna ikan lain..ikan kembong, bawal, ikan kerisi atau ikan tenggiri pun sedap....errr, sebelum tu anda tau ke apa ikan jempol tu?...Mat pun sebenarnya baru tau masa beli hari tu. Rupanya ikan jempol tu ialah ikan belanak. Bila besar dipanggil ikan jempol.... Cerita2 ikan belanak..anda tau ke rupa paras ikan belanak tu macam mana?..Kata orang ikan belanak ni ikan paling mulia dalam banyak2 spesis, kenapa pulak?...sebab dia jenis ikan bertanggungjawab pada keluarga...'bela anak'...betul tak, kan mulia namanya tu. Ok itu kalau kecil, bila ikan tu bersaiz besar nama dia Jempol pulak. Mat tak pastilah kenapa nama dia bertukar. Cuma yang mat tau isi ikan ni sedapp..tu jee...hehe...ok kita lihat resipi mudah sangat2 ni... 2 ekor ikan jempol, saiz sederhana, disiang, cuci bersih dan toskan* Sedikit serbuk kunyit*(*disatukan dan gaul rata) 1/2 camca besar sos tiram 1/3 camca teh pes asam jawa Hirisan daun bawang, untuk hiasan Hirisan cili merah, untuk hiasan
|
You are subscribed to email updates from di jempol - Google Blog Search To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan