Khamis, 13 Disember 2012

05 di port dickson - Google Blog Search

05 di port dickson - Google Blog Search


Terowong Komunis Malaya <b>Di</b> MuziumTentera Darat <b>Port Dickson</b> <b>...</b>

Posted: 12 Dec 2012 09:00 AM PST

Ini entri sambungan cuti-cuti naik Komuter KTM ke Seremban Selasa lepas.  Selepas menjamu selera dengan menu masak lemak cili api Negeri Sembilan  , Kak Long bawa kami ke Port Dickson.  Port Dickson yang  sangat terkenal dengan pantai peranginan dan bandar tentera darat.  Terdapat sembilan pusat latihan dan lima pasukan, yang menempatkan sejumlah 10,439  pegawai dan anggota tentera ( (statistik sehingga 1 Mac 2012) di kawasan Port Dickson.

Bandar Port Dickson mendapat nama daripada seorang pegawai tinggi British, Sir John Frederick Dickson, yang begitu sinonim dengan ketenteraan sejak tertubuhnya kompeni perintis Rejimen Askar Melayu Diraja pada 1 Mac, 1933.

Destinasi kami adalah untuk melawat Muzium Angkatan Tentera Darat yang terletak di Batu 4, berdekatan dengan Pusat Latihan Asas Tentera Darat(PUSASDA). Senang saja nak pergi, kita akan jumpa muzium ini selepas keluar dari lebuhraya Seremban ke Teluk Kemang.

Keistimewaan muzium ini adalah kerana ianya difokukan kepada segala yang berkaitan dengan  tentera darat.  Banyak maklumat boleh diperolehi dan yang paling menyentuh hati ialah kisah lampau perwira negara yang terkorban ketika bertempur dengan komunis

muzium angkatan tentera darat port dickson

MuziumTentera Darat Port Dickson dibangunkan di dua buah depot lama Tentera Darat dan mempunyai sembilan ruang pameran bermula dari era zaman Kesultanan Melayu Melaka hinggalah ke hari ini.  Muzium ini merupakan muzium tentera yang terbesar di Malaysia.

muzium tentera

Caribou yang dipamerkan di sebelah Auditorium Muzium Tentera Darat yang baru siap dibina.

auditorium muzium tentera darat

Intan dan Wani ditemai bodyguard comel – Aiman

helikopter atm

Kawasan muzium ini dipenuhi dengan berbagai jenis kenderaan tentera, termasuk kapal terbang, kereta kebal dan senjata artileri yang menjadi bukti  kepada perjuangan dan pencapaian sejarah perang  di Malaysia.

kereta perisau angkatan tentera malaysia

Tak banyak gambar dari ruang pameran muzium yang dapat saya kongsi kerana kawasan tersebut dilarang menggunakan 'flash' kamera.  Suasana suram dan kelam di dalam muzium tak menghasilkan gambar yang jelas.  Jadi………. kenalah pergi sendiri untuk melihat begitu banyak bahan artifak sejarah.

Masuk adalah  percuma.  Muzium dibuka setiap hari Rabu hingga Sabtu .  Tapi musim cuti sekolah ini ,saya pergi hari Selasa pun muzium dibuka.

Waktu lawatan dari jam 10 pagi hingga 5 petang.

bahan pameran muzium

Ini adalah Pillbox M118 yang ditemui di tepi Sungai Langat pada tahun 1992 oleh pihak Institut Kemahiran Belia Negara Dusun Tua.

pameran muzium angkatan tentera darat

Ada satu terowong yang di panggil Terowong Komunis Malaya ( PKM ) sepanjang 142 meter dibina bermula dari Blok B Muzium Tentera Darat.  Jangan lupa  untuk masuk ke dalamnya  kerana perjalanan melalui terowong ini tentu memberi satu pengalaman perit dan getirnya anggota tentera kita menangani ancaman PKM.

terowong komunis

Terdapat artifak asal dan panel grafik untuk membantu pelawat menyelemai dengan lebih mendalam sejarah perjuangan menentang KPM. Contoh seperti bilik rawatan yang terdapat di dalam terowong , bilik mesyuarat dan bilik tidur pihak komunis.

muzium angkatan tentera

Pada 29 September 2009, Port Dickson telah diisytiharkan sebagai  Bandar Tentera Darat sebagai tanda pengiktirafan jasa  Tentera Darat yang banyak melahirkan rekrut baru di Port Dickson.

Bandar Tentera Darat

Sebenarnya rasa tak cukup masa sewaktu mengelilingi kawasan muzium .  Rasa teringin untuk kembali lagi… bersama suami dan anak-anak.  Menambah bilangan muzium yang pernah kami jejaki.

raptai perbarisan

Sewaktu dalam perjalanan keluar dari Muzium, kami melalui padang kawat PUSASDA (Pusat Latihan Asas Tentera Darat) dan terdengar bunyi riuh pancaragam. Rupa-rupanya ada latihan perbarisan tamat latihan. Encik yang bertugas tak benarkan Intan bawa kamera jadi ini gambar dari telefon. Saya intai sikit untuk catatan kenangan.

Pertama kali nampak pasukan beruniform dengan derap bunyi kasut yang seiring dan senada.

Aiman

Terimakasih Kak LOng  dan Aiman yang mengiringi kami sepanjang percutian dan lawatan ini.

©kujie – Sesiapa yang mempunyai info dan maklumat lain mengenai Muzium Tentera Darat ini bolehlah dikongsi diruangan komen .  Terimakasih

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads