Jumaat, 8 Jun 2012

05 di linggi - Google Blog Search

05 di linggi - Google Blog Search


Wilayah <b>Linggi</b> Bergajah Tunggal: Kolokium Za&#39;ba 2012

Posted: 07 Jun 2012 10:11 AM PDT

Baru-baru ini, pihak Perbadanan Perpustakaan Awam Negeri Sembilan, Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara Negeri Sembilan, Lembaga Muzium Negeri Sembilan dan Dewan Bahasa dan Pustaka Wilayah Tengah telah menganjurkan satu kolokium mengenai Za'ba di Auditorium JKKNNS. Kolokium ini dirasmikan oleh YAB Menteri Besar dan pembentangan kertas kerja oleh Prof Kol. Dato' Dr. Kamarudin Kachar, Prof Emeritus Dato' Dr. Asmah Omar dan Dr. Awang Sariyan, Ketua Pengarah DBP.
Saya begitu bersemangat untuk mendengar kertas-kertas kerja yang dibentangkan oleh tokoh-tokoh yang telah berjaya di dalam bidang masing-masing. Namun, apa yang diharapkan tidak menjadi kenyataan. Hanya pembentangan Prof Emeritus Dato' Dr. Asmah Omar dan Dr. Awang Sariyan menepati tajuk yang disampaikan. Manakala pembentangan Prof. Kol Dr. Kamarudin Kachar lebih menceritakan mengenai dirinya. Bukan mengenai Za'ba. Kedatangan tetamu terutamanya para pelajar intitut pengajian tinggi untuk mendengar mengenai Za'ba. Bukan mengenai pembentang. Perkataan yang digunakan juga agak kasar. Tidak menggambarkan personaliti sebagai seorang penerima Anugerah Tokoh Budaya Negeri Sembilan. 
Perkara yang sama juga berlaku ketika beliau diminta untk menggulung keseluruhan pembentangan kertas kerja. Ramai yang tertanya-tanya apakah sebenarnya yang ingin beliau sampaikan. Adakah dengan hanya ingin menubuhkan UPSI Kampus Pendeta Za'ba atau Akademik Za'ba mampu melahirkan 1 juta Za'ba. Za'ba lahir dengan ilmu. Za'ba lahir dengan kasih sayang. Za'ba lahir dengan budi bahasa. Za'ba lahir dengan kegigihan. Za'ba lahir dengan keinginan sendiri untuk berjaya. Bukan dengan kata-kata yang kesat. Bukan dengan cakap besar. Bukan dengan cerita mengenai rumah tangga.
Sekiranya sebarang akademik atau pusat pengajian yang berkaitan dengan Za'ba, harus dibina di Linggi. Bukan di Rembau atau Kuala Pilah. Dahulu Linggi adalah pusat ilmu di Negeri Sembilan sebelum Linggi diketepikan. Bijak pandai Negeri Sembilan kebanyakannya bermula di Linggi. Ramai orang-orang Linggi yang berjaya dan menempa nama di dalam bidang masing-masing seperti Tan Sri Lokman Yusof, Tan Sri Dr. Mohamad Said, Tuan Haji Mohd Said Al-Linggi, Syeikh Ahmad bin Mohd Said dan ramai lagi. Semuanya bermula daripada Dato' Awaluddin (guru agama Penghulu Rembau), Juragan Abdul Rahman (peniaga yang berjaya sehingga ke Riau, Pontianak, Sumatera, Singapura dan Melaka), Dato' Muda Mohd Kattas (pemimpin dan peniaga yang kaya di mana kekayaannya melebihi daripada milik Penghulu Luak dan juga Yamtuan Seri Menanti dan amat ditakuti oleh Belanda dan Inggeris). Legasi ini diteruskan oleh Dato' Muda Mohd Salleh dan Dato' Muda Mohd Peral dan anak cucunya sehingga sekarang.
Apa jua keadaan, masyarakat Linggi harus bersatu agar usaha untuk menaikkan nama Linggi berjaya demi mengembalikan kegemilangan Linggi di dalam bidang ilmu.
Rakaman audio pembentangan Prof. Kol. Dr. Kamarudin Kachar untuk penilaian pembaca.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

ads