Selasa, 24 April 2012

di negeri sembilan - Google Blog Search

di negeri sembilan - Google Blog Search


UiTM cawangan <b>Negeri Sembilan</b> yang ketiga bakal <b>di</b> bina <b>di</b> <b>...</b>

Posted: 31 Mar 2012 07:18 AM PDT

REMBAU, 31 Mac – "Universiti Teknologi Mara (UiTM) cawangan Negeri Sembilan yang ketiga akan di bina di Rembau. Walau pun masih di peringkat awal cadangan, Kerajaan Negeri telah mengenalpasti dua ke tiga lokasi sesuai bagi pembinaannya kelak." Ujar Dato' Seri Utama Hj Mohamad Hj Hasan ketika berucap di Rembau petang tadi.

Beliau hadir bagi merasmikan Bangunan Baharu Sekolah Kebangsaan Salak Nama, Rembau yang telah siap di bina dan menelan belanja sebanyak RM4.9 juta. Kerajaan Negeri juga telah memperuntukkan sebanyak RM700 juta bagi mengantikan bangunan lama dan membina bangunan baru di sekolah seluruh Negeri Sembilan.

Katanya lagi, "Saya mahu meniup semangat Pendita Za'aba ke atas anak-anak di negeri ini dan ketahui lah bahawa negeri ini adalah satu-satunya negeri yang mempunyai pendeta."

"Malah memang menjadi hasrat Kerajaan Negeri mahu menjadikan negeri ini sebagai lembah ilmu dan mengeluarkan seramai mungkin pelajar cemerlang dan cendekiawan yang  boleh dibanggakan malah menjawat jawatan penting di dalam Negara kelak."

"Menurut analisis dari Kementerian Pendidikan Malaysia, Negeri Sembilan menduduki tangga kedua tertinggi pelajarnya berjaya memasuki sekolah berasrama penuh di seluruh Malaysia." Ujar beliau lagi.

Dato' Seri Utama Hj Mohamad Hj Hasan juga mengucapkan tahniah kepada Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan dan Jabatan Pelajaran Daerah Rembau serta guru-guru yang mendidik, ibu bapa dan anak-anak kerana tahun lalu, Jabatan Pelajaran Daerah Rembau paling cemerlang di dalam UPSR dan SPM  berbanding daerah-daerah lain.

"Melalui usaha yang berganda ini, maka ramailah kelak anak-anak negeri yang menyambungkan pelajaran di peringkat universiti dan kolej pula." Sambung beliau lagi.

Kerajaan Negeri turut menyumbangkan sebanyak RM20,000 bagi tujuan pembangunan pelajar-pelajar.

Menteri Besar turut memberi sumbangan khas kepada pelajar-pelajar tahun satu Sekolah Kebangsaan Salak Nama.

Turut hadir ialah Dato' Abdul Halim bin Abd Razak, Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan, Tn Hj Khairy Jamaluddin Abu Bakar, Ahli Parlimen Rembau, Dato' Dr. Hj Awaluddin Said, ADUN Kota, Tn Zaifulbahri Idris, ADUN Chembong dan Datin Hjh Naemah Ahmad Dahalan, Pegawai Pelajaran Daerah Rembau.

Oleh : Dudi Aziz

Jenayah <b>di Negeri Sembilan</b> turun 81 kes - Utusan Malaysia Online <b>...</b>

Posted: 13 Apr 2012 07:34 PM PDT

Jenayah di Negeri Sembilan turun 81 kes

Jenayah di Negeri Sembilan turun 81 kes


ABDUL Manan Mohd. Hassan memeriksa barisan kawalan kehormat pada Majlis Perbarisan Hari Kor Kadet Polis Ke-42 di Padang Merdeka, Port Dickson, semalam.


TELOK KEMANG 13 April - Kadar kes jenayah di negeri ini bagi tempoh tiga bulan pertama tahun ini menurun sebanyak 81 kes atau 5 peratus kepada 1,519 kes berbanding 1,600 kes bagi tempoh yang sama tahun lalu.

Bagaimanapun, Timbalan Ketua Polis negeri, Datuk Abdul Manan Mohd. Hassan berkata, jenayah kekerasan didapati meningkat kepada 418 kes tahun ini berbanding 311 kes untuk tempoh yang sama tahun lalu, iaitu sebanyak 34.41 peratus.

Beliau berkata, kes jenayah harta benda mencatatkan penurunan iaitu 1,101 kes pada tahun ini berbanding 1,212 kes tahun lepas.

"Kedudukan kes bagi jenayah jalanan menyaksikan kenaikan sebanyak 15 kes iaitu dari 119 kes tahun lalu kepada 134 kes tahun ini," katanya ketika berucap pada Perbarisan Hari Kor Kadet Polis ke-42 di Padang Merdeka, Port Dickson di sini semalam.

Beliau berkata, pasukan Kor Kadet Polis seharusnya berasa bangga kerana menjadi sebahagian daripada warga Polis Diraja Malaysia (PDRM).

"Keahliannya juga telah meningkat kepada 110,740 orang berbanding 1,960 orang pada awal penubuhannya," katanya.

Menurutnya, anggota Kor Kadet Polis yang bakal mewarisi negara ini seharusnya menunjukkan teladan yang baik serta mempertingkatkan mutu kerja.

"Naluri remaja yang mudah terpengaruh serta mempunyai sifat ingin mencuba sesuatu yang baru seharusnya dijaga supaya tidak tersilap langkah," ujarnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

ads