Ahad, 23 Mac 2014

05 di rembau - Google Blog Search

05 di rembau - Google Blog Search


Gangguan air <b>di</b> Seremban, <b>Rembau</b> dan PD esok - Utusan Online

Posted: 09 Feb 2014 10:31 AM PST

SEREMBAN 9 Feb. - Penduduk di sekitar bandar ini, Rembau dan Port Dickson bakal mengalami gangguan bekalan air sementara berikutan kerja-kerja penggantian, pemasangan injap dan pengalihan paip di beberapa lokasi.

Pegawai Bahagian Perkhidmatan Korporat Syarikat Air Negeri Sembilan (Sains), Norzita Ismail berkata, pihaknya akan menjalankan penutupan sementara bekalan air yang akan mengakibatkan gangguan di sekitar kawasan terbabit, bermula antara pukul 8 pagi (11 Februari) sehingga 8 pagi keesokan (12 Februari).

Katanya, bagi bandar ini, kawasan yang terlibat dengan gangguan bekalan air ekoran penggantian injap di Kolam Bukit Tunggal melibatkan Taman Cempaka, Kampung Linsum, Bandar Eka, Taman Delima, Siliau, Kampung Sri Sendayan, Kampung Sega, Taman Kristal, Taman. Seri Damai, Rumah Rakyat Kuala Sawah dan pekan Rantau.

Kawasan lain yang terlibat Kampung Ulu Lalang, Rumah Rakyat Ulu Lalang, Kampung Kanchong, Taman Pinggiran Senawang, Batu 11 Ladang Tampin, Rumah Rakyat Linsum, Kampung Solok, Kampung Landas Kombok, Kampung Baru Ulu Lalang serta sekitar kawasan Rantau.

''Sementara di Rembau pula kawasan yang terlibat meliputi Jalan Tok Samad, Jalan Tanjung Semut, Lebuh Raya Pedas, Merbau 9, Minching B, Hentian Lebuh Raya Seremban, Estet Hentian Tinggi, Chembong Utama, Balai Polis Chembong.

''Turut mengalami gangguan Sekolah Teknik Chembong, Taman Pedas Perdana, Jalan Mungkal, Jalan Tok Naa, Jalan Ampang Batu, Jalan Mungkal Tobek, Jalan Tok Menteri, Taman Pinggiran Pedas," katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini hari ini.

Norzita juga berkata, ini melibatkan kawasan Port Dickson melibatkan Air Kuning, seluruh kawasan Linggi, Kampung Tampin Linggi, Kampung Takau, Ladang Tampin Linggi, Masjid Qariah Tampin Linggi, Rumah Rakyat Pengkalan Durian, Masjid Qariah Pengkalan Durian, Rumah Rakyat Pengkalan Kempas dan Kampung Permatang.

Sementara itu, beliau turut memberitahu pihaknya juga akan menjalankan kerja-kerja pemasangan injap di Kolam Kendong, Rembau dekat sini yang akan menyebabkan gangguan bekalan air di beberapa kawasan sekitar bermula pukul 8 pagi (11 Februari) sehingga keesokan harinya (12 Februari).

''Kawasan yang terlibat seluruh kawasan Kendong, seluruh kawasan Kota, Kampung Chik Tamby, Gadong, Legung Ulu, Legung Hilir, Kampung Bukit Keledang, Kampung Baru Chengkau, Chengkau Ulu, Penajis, Astana Raja, Air Melintang, Kampung Kuala Dadih, Semerbok dan Kampung Batang Nyamor," katanya.

Norzita juga menjelaskan kerja-kerja pengalihan paip di Simpang Rasah Kemayan juga akan dilakukan bermula pukul 9 pagi hingga 9 malam 11 Februari ini, sekali gus menyebabkan gangguan bekalan air di beberapa buah kawasan.

Lokasi yang terlibat meliputi Rasah Kemayan, Taman Arowana Indah, Taman Arowana Impian, Taman Sri Carcosa, Garden Home, Taman Mantau Indah, seluruh Seremban 2.

''Pada masa sama, pihak Sains juga akan melakukan kerja-kerja pemasangan injap dan tee paip di Bulatan Taman Nusari Bayu dekat sini bermula pada tarikh dan waktu yang sama mengakibatkan gangguan bekalan air di seluruh taman berkenaan," katanya.

Beliau menjelaskan, bekalan air akan disambung semula selepas waktu yang dinyatakan dan dijangka pulih secara berperingkat, namun beberapa kawasan tinggi dijangka mengalami gangguan lebih panjang memandangkan pemulihan bekalan air sepenuhnya akan mengambil masa.

Beliau meminta pengguna yang memerlukan perkhidmatan pada hari berkenaan supaya menghubungi talian bebas tol 1-800-88-6982.

Tiada ulasan:

Catat Komen

ads